Både Henrik og jeg møder dagligt klienter, der udfordres søvnmæssigt. Det drejer sig både om børn, unge og voksne.
At være udfordret søvnmæssigt, skaber også udfordringer på andre planer i livet. Børn og unge kan have svært ved at komme op om morgenen og passe deres skole eller uddannelse. De kan have svært ved indlæring, og ved at overskue livet generelt. De voksne kan have svært ved at passe deres arbejde, deres hukommelse svigter ind imellem, og ligesom hos den yngre generation kan det at overskue livet synes udfordrende.
Både børn, unge og voksne med søvnudfordringer mærker ofte en øget tyngde, tristhed, opgivenhed og modløshed i hverdagen.
Når disse søvnudfordrede mennesker henvender sig til lægen, bliver der alt for sjældent set bag om søvnløsheden eller søvnforstyrrelserne. I mange tilfælde bliver ”patienten” i stedet ordineret indsovningspiller, melatonin, baldrian og anden medicin, som ofte indtages i længere tid end nødvendigt og godt er. Når der så endelig trappes ud af pillerne/medicinen, kan søvnen virke mere forstyrret end før.
Det er altid vigtigt, der både ses på årsagerne og på symptomet.
I vores samfund har mange en mening og meget ofte også en god portion ”gode råd” om søvn. Fakta er, at det sjældent er så simpelt, som det umiddelbart gøres til.
De værst ”ramte” af søvnløshed betragtes som kronikere, cirka en ud af ti. Vi mener, det er ”farligt” at betragte tilstanden som kronisk, i det betegnelsen er med til at cementere tilstanden og få vedkommende til at tro på, at det ikke kan afhjælpes.
Der er naturligvis altid en eller flere årsager til søvnløshed, det kommer ikke bare ud af den blå luft. Kunsten er at finde de indlysende årsager og gribe ind derfra. Det kan være biokemisk og have at gøre med uhensigtsmæssige kost- og stimulansvaner, herunder for stort indtag af koffein, sukker, alkohol og lignende. Der kan også være tale om mangeltilstande, fx på magnesium, kalk og D-vitamin. Blodsukkeret kan også være i spil, og det er vigtigt at det også er balanceret.
Stress og dårlige søvnvaner er naturligvis også potentielt medvirkende til søvnproblemer.
Det mest afgørende er dog angst og frygt, som kan opstå på grund af traumer, chok, tab, ulykker, overgreb, mobning mv. Desværre ser denne frygt og angst sjældent dagens lys, da de færreste fagprofessionelle tænker at spørge ind til den, og gør de det, er de ofte ikke i stand til at hjælpe den søvnløse af med frygten eller angsten.
Når der ikke bliver set på årsagerne, bliver den ved med at forstyrre. Det siger i sagens natur sig selv.
Det kan være en underbevidst angst for døden, som bunder i en angst for livet, populært sagt.
Der er altid psykiske årsager, som vi typisk fortrænger for at overleve. Vi mærker derfor ikke, hvad det virkelig drejer sig om. For at finde ud af hvad det virkelig og dybest set drejer sig om, er vi nødt til at have både krop og sind med, derfor er man nødt til at anvende metoder der ”går forbi” dagsbevidstheden og/eller kontrollen, og forløser det, der virkelig ligger til grund for symptomet søvnløshed. Når det er gjort, så er det absolut på sin plads at indføre gode vaner på alle ønskelige planer, ikke kun hos alle de mennesker, der udfordres voldsomt, men i allerhøjeste grad også hos læger, psykologer, terapeuter og alle mulige andre behandlere i søvnens navn.
Hvis du vil vide mere om, hvordan vi arbejder med at forbedre søvn hos vores klienter, kan du kontakte os for yderligere samtaler.
D. 9. april holder vi et spændende foredrag under overskriften: “Er du træt af dårlig søvn?”
Du kan læse mere om foredraget og det 4 dages kursus, vi tilbyder her: https://www.skolenforsorgogkriseterapi.dk/kurser-og-events/
Kærlige hilsner
Henrik og Line